anda hebat!!

Monday, 22 August 2011

apa yang korang boleh buat dengan NESCAFE??!

salam,hai,sawadikap.. :D
owh okay. hari ni nak cakap mengenai NESCAFE! *bukan cakap actually,TAIP ok* =="
rasanya semua orang mesti pernah minum air nescafe. kan.? kalau tak minum pun, mungkin setakat rasa dihujung lidah. *er, apa-apa jela yang seangkatan* .

disebabkan raya dah makin dekat, aktiviti buat biskut raya pastinya semakin aktif. *tu pun sebab cuti sem kan*
abaikan quote tu..nyibuk saja! godek sana, godek sini. maka sepeket NESCAFE begitu menarik perhatian mata..wah! haha. mengingatkan kakak yang sangat suka kan nescafe, dba pun bercadang untuk buat biskut nescafe untuk dia. jadi, hari ni dba buat biskut nescafe jelah. *baiknya dba buatkan kegemaran kakak kan?..cepat angguk!* haha.

tadaaaaaaaaaaaaaa! nila hasilnya. kejap lagi kita share resepi ok.? senang ja nak buat. :)

bunga-bunga lagik!haha


ni resepi nya..cuba tau. :)

Bahan-bahan :
  • 200 gm mentega 
  • 50 gm gula kastar 
  • 150 gm tepung gandum 
  • 50 gm tepung jagung 
  • 1 sudu makan nescafe (campurkan dengan air panas sikit supaya tak berketul) 
P/S: kalau adunan tu masih lembik, tambah tepung jagung ok.? :)
Cara-cara :

  • Pukul mentega dengan gula sampai kembang. 
  • Kemudian masukkan cecair Nescafe tadi. Gaulkan. 
  • bila dah sebati masukkan tepung gandum dan tepung jagung. 
  • bila adunan tadi dah sebati dan lembut, bolehla terapkan adunan tu dengan acuan kegemaran korang ;) 
  • bakar dengan suhu 180 degree celcius dalam 10-15 minit. 


senang ja,kan? *clap clap clap* bahan-bahan dia pun simple ja. tak guna telur ayam pun.
cuba tau jangan tak cuba~!

9 comments:

keroro gouro said...

wah rajin masak..
hehe cuti sem xpenah menghalang sy utk tidak memasak :)

SimplySeoul said...

nice recipe...will definitely try it if we have extra time. I love baking tho.

cIk PikA said...

hahaha.. ak suke minum je.. wat neslo.. nyum3

MzOneD said...

keroro~>bila xda keja apa nk buat...masak jek la..haha..

ss~>cubala..besssss

pika~> eceh..p masak p..haha

manusia biasa said...

la ni jugak aku try...haha..

manusia biasa said...

la ni jugak aku try...

MzOneD said...

ha..p buat lekaihhhh!haha

wanie said...

maxam comey ja..nk amk bleh..hehe..nk try

MzOneD said...

apa tu maxam..?haha..blh,try la dear.. :)